A BÁTOR TÁBORTÁBOROZÓINKÖNKÉNTESSÉGTÁMOGATOM!

Tábori önkéntesség, feladatkörök

Kedves Látogatónk!

 

A Bátor Tábor Alapítvány évente több, mint 900 tábori önkéntes közreműködésével valósítja meg a daganatos, és cukorbeteg gyerekek számára szervezett terápiás rekreációs programjait. Közép-európai élményterápiás központként évente több mint 1000 krónikusan beteg magyar, cseh, lengyel és szlovák gyereket és hozzátartozóikat táboroztatjuk ingyenesen.

 

Ha idetaláltál (reméljük, nem véletlenül), nézz körül, mit is jelent az önkéntesség a Bátor Táborban, hányféleképp lehet hozzánk önkéntesként csatlakozni! 


 


A Bátor Táborban minden önkéntest cimborának (a táborban cimbinek) hívunk. Így sokkal kedvesebb és a gyerekek is nagyon szeretik ezt az elnevezést.
A cimborák bár sokfélék lehetnek, van néhány alapfeltétel, aminek biztosan mindannyian megfelelnek:
- a jelentkezési határidő kezdetéig  (jan. 1.) betöltik a 20. életévüket,
- beszélnek magyarul vagy angolul (a nemzetközi turnusainkban is).

A cimborák minden feladatkörben a gyerekekkel vannak, velük foglalkoznak. Ők valósítják meg azt, ami a tábor és az élményterápia lényege: segítik a gyerekeket, hogy átléphessék vélt vagy akár valós korlátaikat is, hogy ezáltal megerősödjön önmagukba vetett hitük. Sokféle feladatkört töltenek be, de feladatuk egy szempontból mindenképpen közös: a lelkesítés, motiválás! Ebben mindenki összedolgozik az egész tábor alatt, ez egy igazi csapatmunka!


A cimborává válás 5 lépésben:
- Töltsd ki az online jelentkezési lapot! (nem csak a profilt, hanem a teljes jelentkezést)
- Tölts fel hozzá fényképet és önéletrajzot!
- Amikor behívunk interjúra, gyere el és találkozz velünk!
- Ha sikerült bekerülni a nyári csapatba, gyere el a májusi Napos képzésre, ahol sokat lehet tanulni és ismerkedni!
- A Naposra hozz magaddal 3 hónapnál nem régebbi Erkölcsi Bizonyítvány! (Részletesebben itt olvashatsz utána.)

Plusz egy javaslat a jelentkezéshez: Böngészd át alaposan a honlapon található információkat, hogy választani tudj a lehetséges feladatokból, tájékozódj a tábori életről!


Feladatkörök

Házi és kísérő cimborák

A házi cimborák egy-egy gyerekházhoz vannak beosztva, és a tábor egész ideje alatt velük foglalkoznak, velük tartanak a programokon, lelkesítik őket, játékokat tanítanak nekik, segítik a mindennapi rutint (ami kölyök turnusban a reggeli fogmosástól, a felöltözéstől, a napi hat étkezés segítésén át, az esti fürdetésig, lefektetésig tarthat).Egy-egy gyerekházhoz tíz gyerek és négy házi cimbora tartozik, közülük egy, a házvezető cimbora már egészen biztosan volt Bátor Táborban. A házi cimborák is képzésben részesülnek, hogyan is kell mindezt jól csinálni.
Továbbá beszélgetnek, állandóan jelen vannak a gyerekek napjaiban, elsimítják a nézeteltéréseket, személyes figyelmet biztosítanak minden hozzájuk tartozó gyereknek és mindemellett örülnek, hogy egy nap csak 24 órából áll! :)

A nemzetközi turnusokban a kísérő cimborák is a házi cimbora csapathoz tartoznak. Ők azok az önkénteseink, akik beszélnek lengyel, szlovák vagy cseh nyelven, és kiutaznak a gyerekekért, illetve a tábor végén haza is kísérik őket. A kísérő cimbik 5 gyermeket kísérnek az adott városból a Bátor Táborig. Az utazást a Bátor Tábor szervezi, valamint fizeti a felmerülő költségeket. A kísérő cimborák a táborba érkezésük után házi cimboraként segítik a gyerekeket, így a tábor alatt is fontos szerepet töltenek be.


Tolmács cimborák

A nemzetközi táborokban a kommunikációt lengyel, szlovák vagy cseh és magyar nyelven is tudó tolmács cimborák segítik. Ők nem professzionális tolmácsok, hanem olyan önkéntesek, akik jól beszélnek a fenti nyelvek valamelyikén, és a foglalkozásokon segítik a programtartó munkáját azzal, hogy gyerekek saját nyelvére fordítják az izgalmas eseményeket. A felkészülésüket sokféleképpen segítjük: többek között írásos anyagban már a tábor előtt megkapják az összes foglalkozás leírását, illetve létezik egy kis Bátor Tábor szótár is!
A tolmács cimborák a nappali és esti programokon tolmácsolnak, valamint részt vesznek a gyerekek mindennapjaiban: segítenek az étkezéseknél, reggel és este a házakban, illetve a szabadidőben is. Körülbelül három gyerekre jut egy tolmács cimbora, ami nemcsak a táborozóknak, hanem az önkénteseknek is nagy biztonságot jelent, hiszen nem egyedül kell megoldaniuk minden tolmácsolási helyzetet.


 
EÜ cimborák

 

"A gyermek és a szakma másik arca" - ez a Bátor Táborban dolgozó egészségügyi önkéntesek mottója  - nem véletlenül. Orvosok, nővérek, dietetikusok, gyógytornászok, akik hasonló beteg gyermekekkel foglalkoznak a kórházakban itt önkéntesként segítik a gyerekeket, részesei minden izgalmas pillanatnak, miközben láthatatlan biztonsági hátteret képviselnek. Részletesebben itt olvashatsz utána.Játszó cimborák

A játszó cimborák napközben kiscsoportos programokat tartanak a gyerekeknek. Jelentkezéskor kell megjelölni azt (vagy azokat) a programokat, amikhez értesz valamennyire, vagy érdekelnek. Egy-egy programot ketten, hárman vagy négyen tartanak, a programtól függően, ami naponta 2-3 foglalkozást jelent. Egyedül soha nem kell programot tartani.

A játszó cimborák a táborban lévő összes gyerekkel megismerkednek, mivel mindenki részt vesz az általuk tartott foglalkozáson. Este ők rendezik át a tábort, és mindenféle mókás programot szerveznek a gyerekeknek. Májusban ők is alapos képzést kapnak arról a foglalkozásról, amit tartani fognak, arról hogyan is kell foglalkozást vezetni, vagy épp jó hangulatot csinálni, sőt részletes foglalkozásvázlatokat kapnak, amit saját ötletekkel fejleszthetnek. Ha szeretnél játszócimbora lenni, jó, ha a lent felsorolt programok közül valamelyikhez (nem professzionális szinten) értesz. Ha kreatívnak érzed magad, nyitott vagy és vidám, bármilyen bolondozásban benne vagy, ami a gyerekek jókedvéhez hozzájárulhat, akkor jelentkezz bátran!

Lássuk csak milyen programok is ezek!ÍJÁSZAT

Négy lőállásos erdei íjászpályán próbálhatják ki a gyerekek az íjászatot. A program természetesen egy kis bemelegítéssel és a szabályok ismertetésével kezdődik. A gyerekek különböző mértékű segítséget igénylenek, de az elején mindenképpen az alapokkal kezdjük (alapállás, vállak, ujjak). Nincs verseny, a gyerekek saját képességeihez igazítjuk a feladatokat, a visszajelzést. A tábor közepétől már izgalmas, extra feladatokat is ki lehet találni, mozgó cél és egyebek. A programtartóink mindenképpen gyakorlott íjászok, asszisztensnek jöhetsz akkor is, ha csak érdeklődési körödben szerepel az íjászat.LOVAGLÁS

A Bátor Tábor két terápiás lova: Petra és Szellő. A foglalkozásokra kb. 10 fős gyerekcsoportok (színcsoportok) érkeznek. A foglalkozás elején elmondjuk a szabályokat, mire kell vigyázni, egy kis barátkozás a lovakkal, simogatás, kefélés, aztán jöhet a lovaglás. Egy lovász vezeti a lovat, a programtartó a lovon ülő gyerekkel beszél, mondja, hogy mit kell csinálni, megnyugtatja, bátorítja. A feladatokat a Napos képzésen részletesen átbeszélitek, gyakoroljátok a lovas szakértőnkkel, hogy magabiztosan tudjátok a gyerekeket, lovakat irányítani. Fontos, hogy legyen lovas s esetleg lóápolási tapasztalatod (etetés, boksz takarítás, stb.), ha erre a foglalkozásra szeretnél jelentkezni.LOVAGLÁS KÍSÉRŐ PROGRAM

A program célja, az épp nem lovagló gyerekek lefoglalása. Ehhez segítségünkre van egy kiskert, egy állatsimogató és persze a két lovas kísérő programos játszó cimbora. Ha nem értesz a lovakhoz, az itt egyáltalán nem jelent gondot! Ennél a programnál előnyt jelent ha van korábbi csoportvezetési tapasztalatod, ismersz játékokat, melyekkel le lehet foglalni kb. 8 gyereket! Természetesen mindehhez a Napos képzésen még rengeteg ötletet, segítséget kapsz!


REJTEK ERDŐ (Erdei játékok és kísérletek a természetben)

Van a táborban egy nagyon hangulatosan kialakított hely, ez a Rejtek Erdő. Célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez. A foglalkozás alatt izgalmas játékokat játszunk, itt található a mezítlábas vagy a szagolgatós ösvény is. Ezen kívül van egy kutató labor is, ahol bármi megtörténhet. Itt szemmel láthatóvá válnak a fizika szabályai, a téborozókkal együtt fedezzük fel a természet csodáit különböző kísérletetk kersztül. Ha szereted a természetet, úgy érzed személyiségeddel másokat is kíváncsivá tehetsz, esetleg ismersz ilyen természet közeli játékokat, és mindig az első sorban ültél fizika órán, akkor jelentkezz bátran erre a programra. A Napos képzésen a szakértőnkkel együtt találjátok ki a foglalkozást, és gyakorolhatjátok is a levezetését.EVEZÉS


A tábori tavon, négy kenuban zajlanak az evezés foglalkozások. Természetfigyelés, labdagyűjtések, egyéb játékok színesítik a gyerekek számára az egyébként is izgalmas foglalkozást. A tó kicsi, de a biztonsági előírások miatt a Napos képzésen egy érdekes vízi mentő képzésben is részesültök, persze vízi és szárazföldön is játszható játékokat is tanultok. Ha jártál már vízitúrán (esetleg többször is), tudsz kormányozni és úszni, nyugodtan jelentkezz, a többiben segítünk. Fontos! Az evezős játszó cimborák besegítenek a horgászat programba is, tehát hallal is közelebbi kapcsolatba kerül, aki evezős önkéntes.HORGÁSZAT

A kis tavunkban előfordulnak halak is, és a gyerekek általában fognak is belőlük a foglalkozások alatt. A kifogott halakat természetesen egy-egy kívánság mellékelésével visszaengedjük a tóba. Úszós, gyakorlottabb gyerekekkel fenekező botokkal horgászunk. A képzésen meg lehet ismerkedni ezekkel, de jó, ha tudsz botot szerelni, csalit feltenni, beetetni az mindenképp előny :). Nyugodt foglalkozás, kellemes hangulat a jellemző a tóparton töltött időre. Fontos, hogy tudd ahogy az evezős besegítenek a horgászat programba, úgy a horgászok is besegítenek az evezésbe (közös kincsük a tó), ennek alapjait (ha még sosem eveztél) a képzésen megismerheted!


KÉZMŰVES

A kézműves foglalkozás remek alkalom arra, hogy megmozgassuk a gyerekek kreativitását. A táborban megpróbáljuk új technikákkal megismertetni a gyerekeket, és ezek segítségével egyedi alkotások létrehozásához segíteni őket. Igyekszünk egyszerű, természetes, illetve maradék anyagok felhasználásával alkotni, hogy otthon is elérhetőek legyenek számukra a megismert technikák. Ízelítőül a tavalyi foglalkozásokból: drótlámpás, marionett, badar madár, társasjáték készítés. A kézműves ház központi helyet foglal el a tábor életében, a kézművesek segítségét gyakran kérik más cimborák is esti játékokhoz, állomásokhoz stb.ZENE

Jól felszerelt zeneterem várja a hozzánk érkező gyerekeket, hogy megismerkedhessenek különböző hangszerekkel, bátran megfogják, kipróbálják őket. Játékos zenés, fantáziamegmozgató feladatok, közös hatalmas ritmusjátékok, hordódobolás, sok minden belefér egy ilyen foglalkozásba, amivel a gyerekek egy iskolai énekóra keretében valószínűleg nem találkoznak, így talán a zenéléssel kialakult kapcsolatuk is alakulhat, változhat!

 

 

 

 


FOTÓ


A tábori fotósoknak két feladatuk is van. Egyrészt foglalkozásról foglalkozásra járva megörökítik a gyerekek nagy pillanatait, dokumentálják a tábori eseményeket. A másik feladatuk a fotós foglalkozás megtartása a gyerekeknek. A foglalkozások alatt általában a gyerekek két csoportban dolgoznak, míg az egyik csoport a tábort járva tematikus vagy szabad fotókat készít, a csoport másik felével a laborban dolgoznak. Montázs, fotogram, fényfotózás, lyukkamera, bármilyen technika lehetséges, amit kitaláltok, és kipróbáltok a Napos képzésen.SZÍNJÁTSZÁS

Minden gyerek szívesen bújik szerepbe és próbálja ki, milyen királylánynak, buszsofőrnek vagy bűvésznek lenni. Egyesek bátrabbak, mások akkor oldódnak fel, ha már elvarázsolódtak egy mesevilágba. A színjátszás foglalkozás az, ahol a gyerekeket kisebb játékokkal elvezetünk fantáziájuk világába. Drámás játékokkal, a hatalmas jelmezraktár segítségével létrehozunk egy közös világot és teszünk egy rövid utazást, ahol mindenki kipróbálhat valamit, amit még előtte nem.

 

  
BÁTORKODÁS

A táborban nagy népszerűségnek örvend a 6-12 méteres elemeket tartalmazó magas-kötélpálya. A magaslat, az akadályok leküzdése, az adrenalin felszabadulása, egymás biztatása mindenki számára nagy élmény. Mivel a pálya biztonságos üzemeltetése nagy szakértelmet és sok gyakorlást igényel az ide jelentkezőknek a Naposon túl, egy technikai képzéssel, pár gyakorló időponttal és tapasztalt programtartókkal segítünk. TECHNIKUS

A technikus fontos funkciót lát el a tábor mindennapjaiban! Reggel a táborban kellemes zenékre szoktunk ébredni, szintén zene jelzi a reggeli, és minden más étkezés kezdetét (immár elhagyhatatlan a Tojásos nokedli című szám a tábor életéből…). Természetesen ezeken kívül rengeteg zenével találkoznak még a gyerekek. Mindezeket a technikus felügyeli, ő teszi be nekünk időben az aktuális zenéket! Emellett az ő feladata a hangtechnika üzemeltetése is. A gyerekek gyakran ácsorognak a technikus pult mellett, számokat kérve, beszélgetve Veled, ha épp technikusként veszel részt a táborban. Mivel a technikusi munka nem folyamatos, ezért alkalmad van sok programra is elmenni a gyerekekkel, és tevékenyen részt venni a tábor életében.


TÁBORI FUTÁR (BESZERZŐ)


A Beszerző igen fontos szerepet tölt be a tábor olajozott működésében. Napi egyszer-kétszer bepattan az egyik Bátor Táboros autóba, és Hatvan városában beszerzi az épp aktuálisan szükséges dolgokat. Vízbázisú üvegfesték, szülinapi lufi az egyik gyereknek, vagy önkéntesnek, fényképek előhívatása, mindig van valami apróság. Amikor nem a városban vagy, sok programon tudsz részt venni a gyerekekkel, este pedig te is beszállhatsz a többi játszó cimborával az aktuális móka megvalósításába. Ha szeretsz vezetni és emellett precíz is vagy, bátran jelentkezz erre a feladatkörre.

Keresés...
BÁTOR TÁBOR. A DAGANATOS ÉS KRÓNIKUSAN BETEG GYEREKEK GYÓGYULÁSÁÉRT.